פטריות מרפא

הפטריות נחשבות לסופר-פוד ולכן מומלץ לכל אדם בריא או חולה, לצרוך אותן באופן קבוע הן כפטריות מאכל (רצוי לאכול מוקפץ ולא טרי) והן כתוספי תזונה.

לפטריות מבנים סוכריים אבל הם לא משתתפים במטבוליזם של הגלוקוז בגוף שלנו ולא משפיעים על רמת הסוכר בגוף. פטריות מרפא הן פרה-ביוטיות: הן מחזקות ומזינות את הגוף, ואפשר להניח אותן ישירות על הגוף. בנוסף, התפתחה תעשיית קוסמטיקה המכילה פטריות.

הפטריות גורמות לפעילות אנטי-בקטריאלית: הן מזינות את אוכלוסיית החיידקים הטובים ומפחיתות את כמות החיידקים הפתוגנים ומסייעות במיגור של טפילי מעיים ופטריות. הן יודעות להגביר ספיגה של מינרלים, מייעלות מטבוליזם במיטוכונדריה, ולכן כאשר מתגלים חסרים בגוף כדאי לשלב טיפול עם פטריות מרפא.

הפטריות מכילות את כל 8 חומצות האמינו שהגוף צריך (תוספת חשובה לטבעוניים). בנוסף, הן מכילות פחמימות אלפא וביטא גלוקנים שחשובות מאד למערכת החיסון. הפטריות עשירות גם ב- אומגה 3,6,9 ובחומצות שומן חיוניות נוספות. הן מכילות ויטמינים בעיקר מקבוצת B פרו ויטמין D, (D2), מינרלים ואנטי אוקסידנט שונים.

תמונה לעמוד פטריות מרפא

הפטריות שונות הן מצמחים והן מבעלי חיים. הייחודיות שלהן היא, שהן נושמות חמצן ופולטות פחמן דו-חמצני, כמו בני האדם, ובניגוד לצמחים – הן לא יכולות להפיק אנרגיה כימית מאור השמש ולהפוך אותה לכלורופיל ומשם לסוכר. הפטריות ניזונות מאנזימי עיכול שהן מפרישות, הן מסוגלות לספוג נוטריינטים מהאדמה, והן יכולות לפרק ולספוח כל דבר שנמצא בסביבתן.

למה פטריות?

שותלות מידע חיוני במערכת החיסון
הפוליסכרידים (רב- סוכרים) שנמצאים בפטריות מאפשרים לנו לתת הנחיות למערכת החיסון. כל פוליסכריד מספק מידע שונה. לדוגמא: פטריית הטרמטס יודעת לספק למערכת החיסון מידע כנגד וירוסים שונים. צריכת פטריות משמשת דרך להכנסת מידע לגוף, אין בפטריות חומר שהורג את הווירוס, אלא פעילותן מכוונת את מערכת החיסון כנגדו.

מאיצות את מהירות התגובה החיסונית
הפטריות חוסכת למערכת החיסון את כל שלב זיהוי המחלה ויצור הנוגדנים. כשצורכים פטריות, שלב זיהוי המחלה מתקצר – מערכת החיסון מזהה מהר יותר את המחלה ומפתחת נוגדנים וכך ההבראה שלנו מהירה יותר. לדוגמא: פטריית ההיריסיום מלמדת את מערכת החיסון לזהות חיידקים סטרפטוקוקוס, חיידק מרסה ועוד.

מווסתות את המערכת החיסונית
הפוליסכרידים יודעים ליצור וויסות חיסוני במצבים של מחלות אוטואימוניות. לדוגמא: פטריית ראישי מורידה ראומטיק פקטור שעולה בדלקת מפרקים ראומטית. או שילוב של ראישי ופטריית קורדיספס מורידות רמות של נוגדנים כנגד בלוטת התריס: אושימוטו, מחלת גרייבס. פטריית אגריקוס מטפלת בקרוהן וקוליטיס. פטריות לא ירפאו מחלה אוטואימונית, הן תגרומנה לה להיות פחות פעילה אם בכלל. הפטרייה נותנת את ההנחיה למערכת החיסון, אולם כדי שהיא תעבוד – הגוף צריך להכיל את כל חומרי הגלם כדי ליצור את התגובה. לכן יש לבדוק שאין חסרי תזונה או להשלימם במידת הצורך.

טובות למח העצם
פטריות יכולות לעודד את מח העצם לייצר תאי דם לבנים, אדומים, טסיות דם. לדוגמא: פטריות יכולות לעזור לעלות את ספירת הדם במטופל שעובר בטיפול כימותרפי וכתוצאה מכך ספירות הדם שלו יורדות. כך הוא יכול להמשיך לקבל את הטיפול הכימותרפי בזמן.

מסייעות בטיפולים כימותרפיים
לפטריות יש יכולת סיוע בהפחתת תופעות לוואי כתוצאה מטיפולים כימותרפיים/ הקרנות/ טיפולים ביולוגיים

הפטריות מלמדות את מערכת החיסון איך לזהות תאים סרטניים וטרום סרטניים בגוף שלנו.

פטריות וטיפול בחולי סרטן

רצוי לקחת פטריות מרפא בטיפולים כימותרפיים

  • רוב פטריות המרפא לא משפיעות על ספיגת תרופות (אין להן קונטראינדיקציה עם תרופות, לכן אפשר להמשיך לקחת את רוב התרופות)
  • יש פטריות שמעצימות את הטיפול הכימותרפי
  • פטריות מרפא לא משפיעות על ציטוכרום P-450 (מערכת אנזימים שאחראית על פירוק תרופות ורעלים שונים וסילוקם מהגוף) בכבד ובמעי
  • פטריות עוזרות בהפחתת תופעות הלוואי מטיפולים כימותרפיים/הקרנות/טיפולים ביולוגיים 
  • הפטריות מחזקות ומזינות את הגוף במיוחד שהוא כל כך חלש

האם פטריות מתאימות לכל סוגי הסרטן?

כשהולכים למטפל חשוב להביא את התיק הרפואי עם סיכום המחלה וכן בדיקות דם. המטרה היא להתאים פטריות לסוג הסרטן ולמצב הרפואי של כל מטופל. הליווי הוא במהלך המחלה בשלבים השונים של הטיפול ולאחריו בשמירה על הקיים.

פטריות מרפא כדורים
פטריות מרפא כדורים
איך נוטלים פטריות?
  • מומלץ לקחת באופן רצוף, אפשר לשנות פורמולות מעת לעת
  • הגוף זוכר את פעולת הפטריות גם אם עושים הפסקה של שבוע-שלושה
  • את רוב הפטריות כדאי לקחת על קיבה ריקה שעה לפני האוכל או שעתיים אחרי האוכל
  • אפשר לשתות אותן ככמוסה סגורה, או לפתוח את הכמוסות ולערבב במים, בשייק, בשוקולד בתה, במרק חם. הן לא נהרסות בחום.
  • כדאי לקחת פטריות בסינרגיה: שילוב של מספר פטריות כדי להעצים את יעילות הטיפול. פטרייה אחת מעצימה את פעילות הפטרייה השנייה
  • אפשר לשלב בין פטריות וצמחים, בין פטריות לפרוביוטיקה
באלו מצבים הפטריות יכולות לעזור?
  • סוכרת ועמידות לאינסולין
  • במצבים של שחלות פוליציסטיות
  • בבעיות מערכת העיכול כמו: צרבת, שיקום ריריות. בדלקות קיבה ומעי: קרוהן, קוליטיס, גסטריטיס
  • במערכת החיסון/סרטן: בזמן טיפולים, בווירוסים כולל הרפס, פפילומה
  • בתמיכה בחולשה חיסונית, מחלות חורף חוזרות ונשנות
  • במערכת ההורמונלית: תופעות PMS
  • במערכת העצבים: שיפור הזיכרון, בעיות קשב וריכוז, דיכאון
  • באלרגיה (כולל אלרגיה של העור), אסטמה ומחלות ריאה שונות

צריכת פטריות משמשת דרך להכנסת מידע לגוף, אין בפטריות חומר שהורג את הווירוס,

אלא פעילותן מכוונת את מערכת החיסון כנגדו.

פטריות ומיקרוביום

מיקרוביוטיה או מיקרוביום הוא מדע העוסק בביטוי הגנטי המשפיע על התנהגות מיקרואורגניזמים המרכיבים את הפלורה בגופו של מארח.

המדע חוקר את ההשפעה של גורמים שונים (פנימיים וחיצוניים) על התנהגות המיקוראורגניזמים וההשפעה על מניעה או היווצרות של מחלות, הזנה ובריאות.

שינויים בהרכב הגוף, תפקוד מערכת העיכול ושכיחות של דלקות מושפעת ע"י אוכלוסיית המעי אך עם זאת במצבים מסוימים נמצאה השפעה של הגוף על הרכב הפלורה ולא ההפך.

המחקר מצא קשר בין הרכב אוכלוסיית החיידקים לבין: כולסטרול ולחץ דם, מצבים נוירולוגים, סרטן, מצבים אוטואימוניים, דלקת, תפקודי הכבד, סוכרת, זיהומים ויראליים, בקטריאליים, פטריות פתוגניות, טפילים ועוד…

כיום קיימות עדויות לכך שאוכלוסיית המיקרוביום משפיעה על התגובה לטיפולי כימותרפיה, בעיקר באמצעות מטבוליזם של תרופות. נמצא גם כי המיקרוביום משפיע על מהלכה של אימונותרפיה (טיפול באמצעות התגובה החיסונית של הגוף).

מסקנת החוקרים: חיידקים הנמצאים במעיים משפיעים על האופן שבו הגוף שלנו מגיב לתרופה.

כאשר אנחנו אוכלים פטריות, אנו מחזקים משמעותית את אוכלוסיית החיידקים הטובים, מעלים את ספירתם ואת המגוון שלהם. החיידקים הטובים ניזונים מחלק מהפוליסכרידים וכך הם מייצרים חומרים ייחודיים אשר מגנים על המעי מרדיקלים חופשיים. חלק מהחומרים הללו נספגים למחזור הדם, מגיעים לאיברים ולרקמות שונות ויוצרים שם פעילות אנטי-אוקסידנטית ואנטי-אינפלמטורית, תגובות נוגדות דלקת.

החיידקים הטובים שניזונים מהפוליסכרידים מייצרים חומרים אנטי-ויראליים, אנטי בקטריאליים, אנטי פטרייתיים כי הפוליסכרידים גם מלמדים את חיידקי המעי איך להתנהג בצורה יעילה יותר.כמו כן, נוצרים רכיבים אנטי קרצינוגנים בחלל המעי שתוקפים בצורה ישירה תאים טרום סרטניים וסרטניים.

החיידקים הטובים מייצרים חומרים שמשפיעים על ביטוי גנטי. למשל: חומרים מפטריית הטרמטס שנוצרים על ידי החיידקים הטובים נספגים למחזור הדם, חודרים למוח ומעכבים התפתחות אלצהיימר, פרקינסון, דמנציות ומצבים דלקתיים של מערכת העצבים.

מפטריות הופקו לא מעט תרופות בעולם כמו: פניצילין וציקלוספירין גם סטטינים הופקו מפטריות, Taxol- תרופה כימותרפית מופקת מפטרייה שגדלה על עץ הטקסוס. יכולה לסייע בעיכוב גדילת תאים סרטניים.

ביפן רשומות 3 תרופות לסרטן שהופקו מפטריות: פטריית טרמטס ממאי 1977 לריפוי או לתמיכה לסרטן במערכת העיכול ובסרטן השד. תרופת לנטינאן מפטרית שיטאקי, ותרופה מפטריית זכיזופילום.

בחזית המחקר

מחלת הסרטן:

לתזונה ולפטריות יש השפעה למניעת מחלה או להישנות של מחלת הסרטן.

מחקרים הראו שאנשים שאכלו פטריות כמה פעמים בשבוע חלו פחות בסרטן, במיוחד בסרטן השד. (18 גרם פטריות מקטינות את הסיכויים לחלות בסרטן ב-45%).

מחקרים קליניים נוספים הראו השפעות חיוביות של הפטרייה G. lucidum כטיפול משלים אלטרנטיבי בחולי סרטן. עדויות ממחקרים אלו הראו כי הפטריה פועלת פוטנציאלית נגד סרטן באמצעות השפעות חיסוניות, אנטי-שגשוגיות, פרו-אפופטוטיות, אנטי גרורות ואנטי-אנגיוגניות.

סוכרת והשמנת יתר:

כימיקלים פעילים של פטריות מראים השפעה רבה על סוכרת והשמנת יתר על ידי ויסות תפקוד התא או מסלולים ביוכימיים.

דמנציה:

צריכת פטריות השפיעה על התפתחות דמנציה, נחקרים שצרכו 150 גרם פטריות מבושלות בשבוע צמצמו ב-50% את הסיכוי להתפתחות דמנציה.

קצת היסטוריה

הפטריות משמשות מימי קדם כחלק מתזונת האדם וידועות להן סגולות רבות בשמירה על בריאות האדם ובטיפול במגוון רחב של מחלות ומצבים בריאותיים.
הסינים השתמשו בפטריות הן למאכל והן כתרופות, והאמינו שהפטריות יאפשרו להם חיי נצח. הם נהגו לקחת איתם פטריות אפילו לשדה הקרב כדי להעצים את כוחות הלחימה.

במספר מדינות במזרח גידלו פטריות רק עבור הקיסר ומשפחתו ומנעו את צריכתן משאר האוכלוסייה.

בשנת 1969 הבינו שפטריות הן ממלכה נפרדת של אורגניזם והן שונות מצמחים ובעלי חיים ומאז החל חקר הסרטן בארה"ב החלו לשווק אותן כתוספי מזון.

בישראל ובמדינות העולם המערבי פטריות וצמחים נחשבים כתוספי תזונה. ולא נחשבים כתרופות.

דברו איתי